Прилог 2
МИНИМАЛНЕ И МАКСИМАЛНЕ КОЛИЧИНЕ РОБЕ КОЈА СЕ УЗИМА КАО УЗОРАК
Минималне и максималне количине робе која се узима као узорак за лабораторијско испитивање на здравствено-хигијенску и квалитативну исправност дате су у следећој табели:
ТАБЕЛА
НАЗИВ НАМИРНИЦЕ |
МИНИМАЛНА КОЛИЧИНА УЗОРКА |
МАКСИМАЛНА КОЛИЧИНА УЗОРКА |
Месо у четвртима и већим комадима, као и месо крупне дивљачи – 500 gr |
500 gr -у једном комаду који је заштићен припадајућим везивним и масним ткивом, у облику коцке, дужине страна око 10 cm |
1000 gr |
Месо откоштено – упаковано |
500 gr |
|
Месо конфекционирано паковање до 500 gr |
Оригинално паковање тежине до 500 gr |
1000 gr |
Месо конфекционирано паковање преко 500 gr |
Половина оригиналног паковања тежине преко 500 gr |
1000 gr |
Месо млевено и производи – упаковано ( до 250 gr ) |
Оригинално паковање |
1000 gr |
Месо млевено и производи – неупаковано |
200 gr |
1000 gr |
Месо живине у труповима |
Цео труп сa унутрашњим органима или оригинално паковање |
Цео труп сa унутрашњим органима или оригинално паковање |
Месо живине конфекционирано |
1 комад од сваке расечене регије (груди, леђа, батак и сл.) |
1000 gr |
Месо ситне дивљачи |
1 труп са кожом или перјем |
1000 gr |
Маст |
Оригинално паковање или најмање 200 gr |
1000 gr |
Производи од меса, херметички затворени (конзерве и полуконзерве) |
2 до 3 комада. |
1000 gr |
Производи од меса у природним или вештачким омотачима (кобасице, роладе и сл.): |
У паровима ужег дијаметра – 2 пара |
1000 gr |
Кобасице тежине до 1000 gr – 1 комад |
1000 gr |
|
Ширег дијаметра преко 1000 gr – 1 kg |
1000 gr |
|
Производи од меса у комадима, димљени, сушени или термички третирани: |
Тежине до 100 gr – цео тај производ |
1000 gr |
Тежине до 3000 gr – пола тог производа |
1000 gr |
|
Тежине преко 3000 gr – 1 комад тежине 500 gr (са припадајућим везивним и масним ткивом) |
1000 gr |
|
Млеко у цистерни |
200 ml |
1000 ml |
Млеко паковано |
Оригинално паковање или најмање 500 ml |
1000 ml |
Млеко у праху |
Оригинално паковање или најмање 100 gr |
1000 gr |
Сурутка |
Оригинално паковање или најмање 100 gr |
1000 gr |
Јогурт |
Оригинално паковање или најмање 500 ml |
1000 ml |
Маслац (бутер) |
Оригинално паковање или најмање 200 gr |
1000 gr |
Сиреви |
Оригинално паковање до 500 gr – или 1 комад од 500 gr |
1000 gr |
Сладолед и млечни производи остали |
Оригинално паковање или најмање 250 gr |
1000 gr |
Риба свежа |
200 gr, а за мање рибе – цела риба |
1000 gr |
Рибљи производи |
3 до 5 кутија или 200 gr |
1000 gr |
Риба, херметички затворена (конзерве и полуконзерве) |
10–15 конзерви |
3000 gr |
Јаја у љусци |
Најмање 500 gr |
1000 gr |
Јаја у праху и смрзнути производи од јаја |
Најмање 100 gr |
1000 gr |
Тестенине |
Оригинално паковање или најмање 250 gr |
1000 gr |
Мед и производи од меда |
Оригинално паковање или најмање 150 gr |
1000 gr |
Сточна храна |
Оригинално паковање или најмање 500 gr |
1000 gr |
*Ако се захтева и испитивање радиоактивности количина узетог узорка се увећава за 1000 gr/ml.