Прилог бр. 12
 
Основни састав прерађених намирница на бази жита за одојчад и малу децу
 
Захтеви за хранљиве материје односе се на производ спреман за употребу било да се као такав налази у промету или је припремљен за употребу према упутству произвођача.
 
1. САДРЖАЈ ЖИТА
 
Прерађене намирнице на бази жита се првенствено производе од једне или више врста млевених жита и/или скробних кртоластих производа. Количина жита и/или скробних кртола не сме бити мања од 25% коначне мешавине изражено на суву материју.
 
2. ПРОТЕИНИ
 
2.1. За производе из члана 46. став 1 тачка 1. (2)* и (4), количина протеина не сме бити већа од 1,3 g/100 kЈ (5,5 g/100 kcal).
2.2. За производе из члана 46. став 1 тачка 1. (2), количина додатих протеина не сме бити мања од 0,48 g/100 kЈ (2 g/100 kcal).

2.3. За кекс из члана 51. став 1. тачка 1. (4) произведен уз додатак високопротеинских намирница, и презентиран као такав, количина додатих протеина не сме бити мања од 0,36 g/100 kЈ (1,5 g/100 kcal).

2.4. Хемијски индекс додатих протеина мора бити једнак најмање 80% хемијског индекса референтног протеина казеинa из Прилога бр. 14 , или однос ефикасности протеина (PER) у мешавини мора бити једнак најмање 70% PER вредности референтног протеина. Додатак аминокиселина је дозвољен само у сврху побољшања нутритивне вредности мешавине протеина и само у неопходним количинама за ту намену. 

 

*Службени гласник РС, број 27/2011

 
3. УГЉЕНИ ХИДРАТИ
 
3.1. Уколико се у производе из члана 46. став 1. тачка 1. (1) и (4) додају сахароза, фруктоза, глукоза, глукозни сируп или мед:
– количина додатих угљених хидрата из свих извора не сме бити већа од 1,8 g/100 kЈ (7,5 g/100 kcal);
– количина додате фруктозе не сме бити већа од 0,9 g/100 kЈ (3,75 g/100 kcal).
3.2. Уколико се у производе из члана 46. став 1 тачка 1 (2) додају сахароза, фруктоза, глукозни сируп или мед:
– количина додатих угљених хидрата из свих извора не сме бити већа од 1,2 g/100 kЈ (5 g/100 kcal);
– количина додате фруктозе не сме бити већа од 0,6 g/100 kЈ (2,5 g/100 kcal).
 

4. ЛИПИДИ

 

4.1. За производе из члана 46. став 1. тачка 1 (1) и (4), садржај липида не сме бити већи од 0,8 g/100 kЈ (3,3 g/100 kcal).

4.2. За производе из члана 46. став 1. тачка 1 (2), садржај липида не сме бити већи од 1,1 g/100 kЈ (4,5 g/100 kcal). Уколико је садржај липида већи од 0,8 g/100 kЈ (3,3 g/100 kcal):

– количина лауринске киселине не сме бити већа од 15% укупног садржаја липида;
– количина миристинске киселине не сме бити већа од 15% укупног садржаја липида;
– количина линолне киселине (у облику триглицерида, линолеата) не сме бити мања од 70 mg/100 kЈ (300 mg/100 kcal) нити већа од 285 mg/100 kЈ (1200 mg/100 kcal).
 
5. МИНЕРАЛНЕ МАТЕРИЈЕ
 
5.1. Натријум
– натријумове соли могу се додавати у прерађене намирнице на бази жита само из технолошких разлога;
– садржај натријума у прерађеним производима од жита не сме бити већи од 25 mg/100 kЈ (100 mg/100 kcal).
5.2. Калцијум
5.2.1. У производима из члана 46. став 4. тачка 1 (2) количина калцијума не сме бити мања од 20 mg/100 kЈ (80 mg/100 kcal).
5.2.2. У производима из члана 46. став 4. тачка 1 (4), произведеним уз додатак млека (млечни кекс) и презентованим као таквим, количина калцијума не сме бити мања од 12 mg/100 kЈ (50 mg/100 kcal).
 
6. ВИТАМИНИ
 
6.1. У прерађеним намирницама на бази жита количина тиамина не сме бити мања од 25 µg/100 kЈ (100 µg/100 kcal).
6.2. У производима из члана 46. став 1 тачка 1.2:
 
 
На 100 kJ
На 100 kcal
Минимум
Максимум
Минимум
Максимум
Витамин А (µg РE)1
14
43
60
180
Витамин Д (µg)2
0,25
0,75
1
3
1РE = all trans ретинол еквивалент
2У облику холекалциферола, при чему је 10 µg = 400 I.J. витамина Д
Ови лимити се односе и на витамине А и Д додате у друге прерађене намирнице на бази жита.
 

7. МАКСИМАЛНЕ КОЛИЧИНЕ ЗА ДОДАТЕ ВИТАМИНЕИ МИНЕРАЛНЕ МАТЕРИЈЕ

 

Захтеви за хранљиве материје односе се на производе који се у промету налазе спремни за употребу или на производе припремљене за употребу према упутству произвођача, осим код калијума и калцијума код којих се захтеви односе на производе у облику у ком се продају.

 
Хранљиви састојак
Максимум на 100 kcal
Витамин А (µg РE)
180
Витамин Е (mg α-TE)1
3
Витамин Д (µg)
3
Витамин Ц (mg)
12,5/252
Тиамин (mg)
0,5
Рибофлавин (mg)
0,4
Нијацин (mg НE)3
4,5
Витамин Б6 (mg)
0,35
Фолна киселина (µg)
50
Витамин Б12 (µg)
0,35
Пантотенска киселина (mg)
1,5
Биотин (µg)
10
Калијум (mg)
160
Калцијум (mg)
80/1804 / 1005
Магнезијум (mg)
40
Гвожђе (mg)
3
Цинк (mg)
2
Бакар (µg)
40
Јод (µg)
35
Манган (mg)
0,6
1 α-TE = d-α-токоферол еквивалент.
2 Ограничење се примењује на производе обогаћене гвожђем.
3 НE = еквиваленти нијацина = mg никотинске киселине + mg триптофана/60.
4 Ограничење се примењује на производе из члана 46. став 1 тачке 1.1. и 1.2.
5 Ограничење се примењује на производе из члана 46. став 1 тачка 1.4.