Прилог бр. 13
Основни састав осталих прерађених намирница за одојчад и малу децу
Захтеви из овог прилога односе се на финални производ спреман за употребу,
било да се као такав налази у промету или се припрема према упутству
произвођача.
1. ПРОТЕИНИ
1.1. Уколико су месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални
извори протеина једини састојци који су наведени у називу производа, онда:
– наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални
извори протеина, укупно не смеју чинити мање од 40% тежине производа;
– свако наведено наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други
традиционални извори протеина, не сме чинити мање од 25% тежине од укупних
именованих извора протеина;
– укупни садржај протеина из наведених извора не сме бити мањи од 1,7 g/100
kЈ (7 g/100 kcal).
1.2. Уколико су месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални
извори протеина, појединачно или у комбинацији, споменути као први у називу
производа, без обзира да ли је производ представљен као оброк или није,
онда:
– наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални
извори протеина, укупно не смеју чинити мање од 10% тежине производа;
– свако наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други
традиционални извори протеина, не сме чинити мање од 25% тежине укупних
наведених извора протеина;
– садржај протеина из наведен наведених извора не сме бити мањи од 1 g/100
kЈ (4 g/100 kcal).
1.3. Уколико су месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални
извори протеина, појединачно или у комбинацији, наведени, али не као први у
називу производа, без обзира да ли је производ представљен као оброк или
није, онда:
– наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални
извори протеина, укупно не смеју чинити мање од 8% тежине производа;
– свако наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други
традиционални извори протеина, не смеју чинити мање од 25% тежине од укупних
наведених извора протеина;
– садржај протеина из наведених извора не сме бити мањи од 0,5 g/100 kЈ (2,2
g/100 kcal),
– укупни садржај протеина у производу из свих извора не сме бити мањи од 0,7
g/100 kЈ (3 g/100 kcal).
1.4. Уколико је сир наведен заједно са другим састојцима као састојак умака,
сосова или прелива производа, без обзира да ли је производ представљен као
оброк или није, онда:
– укупан садржај протеина из млечних извора не сме бити мањи од 0,5 g/100 kЈ
(2,2 g/100 kcal);
– укупан садржај протеина у производу из свих извора не сме бити мањи од 0,7
g/100 kЈ (3 g/100 kcal).
1.5. Уколико је производ на декларацији означен као оброк, али се у називу
не наводи месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални
извори протеина, укупан садржај протеина у производу из свих извора не сме
бити мањи од 0,7 g/100 kЈ (3 g/100 kcal).
1.6. Захтеви из тачака 1.1. до 1.5. не односе се на сосове који представљају
додатак оброку.
1.7. Слатка јела у чијем називу су млечни производи наведени као први или
једини састојци не смеју садржати мање од 2,2 g млечних протеина /100 kcal.
На сва остала слатка јела не односе се захтеви из тачака 1.1. до 1.5.
1.8. Додатак аминокиселина је дозвољен само у сврху поправљања нутритивне
вредности присутних протеина и само у количинама неопходним за ту сврху.
2. УГЉЕНИ ХИДРАТИ
Количина укупних угљених хидрата у соковима од воћа и поврћа и нектарима, у
јелима искључиво од воћа и у дезертима или пудинзима не сме бити већа од:
– 10 g/100 ml у соковима од поврћа и пићима на бази поврћа;
– 15 g/100 ml у воћним соковима и нектарима и пићима на бази воћа;
– 20 g/100 g у јелима искључиво од воћа;
– 25 g/100 g у дезертима и пудинзима;
– 5 g/100 g у другим пићима која нису на бази млека.
3. ЛИПИДИ
3.1. За производе из тачке 1.1 овог прилога:
Уколико су сир или месо једини састојци који се спомињу у називу производа
или су наведени први у називу, садржај укупних липида у производу не сме
бити већи од 1,4 g/100 kЈ (6 g/100 kcal).
3.2. У свим осталим производима садржај укупних липида у производу не сме
бити већи од 1,1 g/100 kЈ (4,5 g/100 kcal).
4. НАТРИЈУМ
4.1. Коначни садржај натријума у производу не сме бити већи од 48 mg/100 kЈ
(200 mg/100 kcal) или не сме бити већи од 200 mg/100 g. Уколико је сир
једини састојак наведен у називу производа коначни садржај натријума не сме
бити већи од 70 mg/100 kЈ (300 mg/100 kcal).
4.2. Соли натријума се не могу додавати производима на бази воћа, нити
дезертима и пудинзима, осим у технолошке сврхе.
5. ВИТАМИНИ
Витамин Ц
У воћним соковима, нектарима или соковима од поврћа садржај витамина Ц не
сме бити мањи од 6 mg/100 kЈ (25 mg/100 kcal) или не сме бити мањи од 25
mg/100 g.
Витамин А
У соковима од поврћа коначни садржај витамина А у производу не сме бити мањи
од 25 µg/100 kЈ (100 µg/100 kcal).
Витамин А се не сме додавати у остале прерађене намирнице намењене одојчади
и малој деци.
Витамин Д
Витамин Д се не сме додавати у остале прерађене намирнице намењене одојчади
и малој деци.
6. МАКСИМАЛНЕ КОЛИЧИНЕ ЗА ВИТАМИНЕ, МИНЕРАЛЕ И МИКРОЕЛЕМЕНТЕ /УКОЛИКО СЕ
ДОДАЈУ/
Захтеви за хранљиве материје односе се на производе који се на тржишту
налазе спремни за употребу или на производе припремљене за употребу према
упутству произвођача, осим код калијума и калцијума код којих се захтеви
односе на производе у облику у ком се продају.
l |
Максимум на 100 kcal |
|
1801 |
|
3 |
|
12,5/252/ 1253 |
|
0,25 |
|
0,4 |
|
4,5 |
|
0,35 |
|
50 |
|
0,35 |
Пантотенска киселина (mg) |
1,5 |
|
10 |
|
160 |
|
80 |
|
40 |
|
3 |
|
2 |
|
40 |
|
35 |
|
0,6 |
1У складу са одредбама из тачке 5.
2Ограничење се примењује на производе обогаћене гвожђем.
3Ограничење се примењује на јела од воћа, воћне сокове, нектаре и
сокове од поврћа. |