Прилог бр. 13
 
Основни састав осталих прерађених намирница за одојчад и малу децу
 
Захтеви из овог прилога односе се на финални производ спреман за употребу, било да се као такав налази у промету или се припрема према упутству произвођача.
 
1. ПРОТЕИНИ
 
1.1. Уколико су месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина једини састојци који су наведени у називу производа, онда:
– наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, укупно не смеју чинити мање од 40% тежине производа;
– свако наведено наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, не сме чинити мање од 25% тежине од укупних именованих извора протеина;
– укупни садржај протеина из наведених извора не сме бити мањи од 1,7 g/100 kЈ (7 g/100 kcal).
1.2. Уколико су месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, појединачно или у комбинацији, споменути као први у називу производа, без обзира да ли је производ представљен као оброк или није, онда:
– наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, укупно не смеју чинити мање од 10% тежине производа;
– свако наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, не сме чинити мање од 25% тежине укупних наведених извора протеина;
– садржај протеина из наведен наведених извора не сме бити мањи од 1 g/100 kЈ (4 g/100 kcal).
1.3. Уколико су месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, појединачно или у комбинацији, наведени, али не као први у називу производа, без обзира да ли је производ представљен као оброк или није, онда:
– наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, укупно не смеју чинити мање од 8% тежине производа;
– свако наведено месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, не смеју чинити мање од 25% тежине од укупних наведених извора протеина;
– садржај протеина из наведених извора не сме бити мањи од 0,5 g/100 kЈ (2,2 g/100 kcal),
– укупни садржај протеина у производу из свих извора не сме бити мањи од 0,7 g/100 kЈ (3 g/100 kcal).
1.4. Уколико је сир наведен заједно са другим састојцима као састојак умака, сосова или прелива производа, без обзира да ли је производ представљен као оброк или није, онда:
– укупан садржај протеина из млечних извора не сме бити мањи од 0,5 g/100 kЈ (2,2 g/100 kcal);
– укупан садржај протеина у производу из свих извора не сме бити мањи од 0,7 g/100 kЈ (3 g/100 kcal).
1.5. Уколико је производ на декларацији означен као оброк, али се у називу не наводи месо, живинско месо, риба, изнутрице или други традиционални извори протеина, укупан садржај протеина у производу из свих извора не сме бити мањи од 0,7 g/100 kЈ (3 g/100 kcal).
1.6. Захтеви из тачака 1.1. до 1.5. не односе се на сосове који представљају додатак оброку.
1.7. Слатка јела у чијем називу су млечни производи наведени као први или једини састојци не смеју садржати мање од 2,2 g млечних протеина /100 kcal. На сва остала слатка јела не односе се захтеви из тачака 1.1. до 1.5.
1.8. Додатак аминокиселина је дозвољен само у сврху поправљања нутритивне вредности присутних протеина и само у количинама неопходним за ту сврху.
 
2. УГЉЕНИ ХИДРАТИ
 
Количина укупних угљених хидрата у соковима од воћа и поврћа и нектарима, у јелима искључиво од воћа и у дезертима или пудинзима не сме бити већа од:
– 10 g/100 ml у соковима од поврћа и пићима на бази поврћа;
– 15 g/100 ml у воћним соковима и нектарима и пићима на бази воћа;
– 20 g/100 g у јелима искључиво од воћа;
– 25 g/100 g у дезертима и пудинзима;
– 5 g/100 g у другим пићима која нису на бази млека.
 
3. ЛИПИДИ
 
3.1. За производе из тачке 1.1 овог прилога:
Уколико су сир или месо једини састојци који се спомињу у називу производа или су наведени први у називу, садржај укупних липида у производу не сме бити већи од 1,4 g/100 kЈ (6 g/100 kcal).
3.2. У свим осталим производима садржај укупних липида у производу не сме бити већи од 1,1 g/100 kЈ (4,5 g/100 kcal).
 
4. НАТРИЈУМ
 
4.1. Коначни садржај натријума у производу не сме бити већи од 48 mg/100 kЈ (200 mg/100 kcal) или не сме бити већи од 200 mg/100 g. Уколико је сир једини састојак наведен у називу производа коначни садржај натријума не сме бити већи од 70 mg/100 kЈ (300 mg/100 kcal).
4.2. Соли натријума се не могу додавати производима на бази воћа, нити дезертима и пудинзима, осим у технолошке сврхе.
 
5. ВИТАМИНИ
 
Витамин Ц
У воћним соковима, нектарима или соковима од поврћа садржај витамина Ц не сме бити мањи од 6 mg/100 kЈ (25 mg/100 kcal) или не сме бити мањи од 25 mg/100 g.
Витамин А
У соковима од поврћа коначни садржај витамина А у производу не сме бити мањи од 25 µg/100 kЈ (100 µg/100 kcal).
Витамин А се не сме додавати у остале прерађене намирнице намењене одојчади и малој деци.
Витамин Д
Витамин Д се не сме додавати у остале прерађене намирнице намењене одојчади и малој деци.
 
6. МАКСИМАЛНЕ КОЛИЧИНЕ ЗА ВИТАМИНЕ, МИНЕРАЛЕ И МИКРОЕЛЕМЕНТЕ /УКОЛИКО СЕ ДОДАЈУ/
 
Захтеви за хранљиве материје односе се на производе који се на тржишту налазе спремни за употребу или на производе припремљене за употребу према упутству произвођача, осим код калијума и калцијума код којих се захтеви односе на производе у облику у ком се продају.
 
l
Максимум на 100 kcal

Витамин А (µg РЕ)

1801

Витамин Е (mg α-ТЕ)

3

Витамин Ц (mg)

12,5/252/ 1253

Тиамин (mg)

0,25

Рибофлавин (mg)

0,4

Ниацин (mg НE)

4,5

Витамин Б6 (mg)

0,35

Фолна киселина (µg)

50

Витамин Б12 (µg)

0,35

Пантотенска киселина (mg)

1,5

Биотин (µg)

10

Калијум (mg)

160

Калцијум (mg)

80

Магнезијум (mg)

40

Гвожђе (mg)

3

Цинк (mg)

2

Бакар (µg)

40

Јод (µg)

35

Манган (мg)

0,6
1У складу са одредбама из тачке 5.
2Ограничење се примењује на производе обогаћене гвожђем.
3Ограничење се примењује на јела од воћа, воћне сокове, нектаре и сокове од поврћа.