Прилог бр. 18
 

Основни састав хране за особе на дијети за мршављење

 

Захтеви се односе на производе спремне за употребу, који се продају као такви, или су припремљени за употребу у складу са упутством произвођача.

 

1. Енергија

 

1.1 Енергија коју обезбеђују производи из члана 54. став 3, тачка 1. не сме бити мања од 3360 kЈ (800 kcal) нити већа од 5040 kЈ (1200 kcal) за препоручену комплетну дневну количину.

1.2 Енергија коју обезбеђују производи из члана 54. став 3, тачка 2. не сме бити мања од 840 kЈ (200 kcal) нити већа од 1680 kЈ (400 kcal) по оброку.

 

2. Протеини

 

2.1 Протеини присутни у храни са смањеном енергетском вредношћу за особе на дијети за мршављење морају обезбедити најмање 25% а највише 50% укупне енергетске вредности производа. У сваком случају, количина протеина у производима из члана 54. став 3, тачка 1. не сме бити већа од 125 g.

2.2 Тачка 2.1 се односи на протеине чији хемијски индекс одговара референтном протеину из Прилога 19. Уколико је хемијски индекс мањи од 100% индекса референтног протеина, минимални нивои протеина се морају сходно томе повећати. У сваком случају, хемијски индекс протеина не сме бити мањи од 80% индекса референтног протеина.

2.3 У свим случајевима, додавање амино киселина је допуштено искључиво у сврху побољшања нутритивне вредности протеина и само у односима потребним за ту сврху.

 

3. Масти

 

3.1 Енергија која потиче из масти не сме прелазити 30% од укупно искористљиве енергије производа.

3.2 За производе из члана 54. став 3. тачка 1., количина линолне киселине (у облику триглицерида) не сме бити мања од 4,5 g.

3.3 За производе из члана 54. став 3. тачка 2., количина линолне киселине (у облику триглицерида) не сме бити мања од 1 g.

 

4. Влакна

 

4.1 Садржај влакана у производима из члана 54. став 3. тачка 1. не сме бити мањи од 10 g нити већи од 30 g у целокупној дневној количини.

 

5. Витамини и минерали

 

5.1 Производи из члана 56. став 3. тачка 1. за комплетну дневну исхрану морају обезбедити најмање: 100% количине витамина и минерала из табеле 1.

5.2 Производи из члана 54. став 3. тачка 2. морају по оброку обезбедити најмање 30% количине витамина и минерала из табеле 1.
Количина калијума по оброку коју обезбеђују ови производи мора бити најмање 500 mg.

 

Табела 1.

 
Витамин А (μg РE)
700
Витамин Д (μg)
5
Витамин E (mg-TE)
10
Витамин Ц (mg)
45
Тиамин (mg)
1,1
Рибофлавин (mg)
1,6
Ниацин (mg-TE)
18
Витамин Б6 (mg)
1,5
Фолат (μg)
200
Витамин B12 (μg)
1,4
Биотин (μg)
15
Пантотенска киселина (mg)
3
Калцијум (mg)
700
Фосфор (mg)
550
Калијум (mg)
3 100
Гвожђе (mg)
6
Цинк (mg)
9,5
Бакар (mg)
1,1
Јод (μg)
130
Селен (μg)
55
Натријум (mg)
575
Магнезијум (mg)
150
Манган (mg)
1