Прилог бр. 24
Супстанце које се могу користити као извори витамина и минерала у производњи додатака исхрани (дијететских суплемената)
А. В и т а м и н и
ВИТАМИН А
ретинол
ретинил-ацетат
ретинил-палмитат
β-каротен
ВИТАМИН Д
Холекалциферол
Ергокалциферол
ВИТАМИН Е
D-α-токоферол
DL-α-токоферол
D-α-токоферилацетат
DL-α-токоферилацетат
D-α-токоферилхидрогенсукцинат
Смесе токоферола (1)
Токотриенол токоферол (2)
ВИТАМИН К
Филохинон (фитоменадион)
Менахинон(3)
ВИТАМИН Б1
Тиамин-хидрохлорид
Тиамин-мононитрат
Тиамин-монофосфат-хлорид
Тиамин-пирофосфат-хлорид
ВИТАМИН Б2
Рибофлавин
Натријум-рибофлавин-5’-фосфат
НИАЦИН
Никотинска киселина
Никотинамид
Инозитол-хексаникотинат (инозитол-хексанијацинат)
ПАНТОТЕНСКА КИСЕЛИНА
Калцијум-D-пантотенат
Натријум-D-пантотенат
Декспантенол (D-пантенол)
Пантетин
ВИТАМИН Б6
Пиридоксин-хидрохлорид
Пиридоксин-5’-фосфат
Пиридоксал-5’-фосфат
ФОЛАТ
Калцијум-L-метилфолат
Птероилмоноглутаминска киселина
ВИТАМИН Б12
Цијанокобаламин
Хидроксокобаламин
5’-деоксиаденозилкобаламин
Метилкобаламин
БИОТИН
D-биотин
ВИТАМИН Ц
L-аскорбинска киселина
Натријум-L-аскорбат
Калцијум-L-аскорбат(4)
Калијум-L-аскорбат
L-аскорбил-6-палмитат
Магнезијум-L-аскорбат
Цинк-L-аскорбат
Б. М и н е р а л н е с у п с т а н ц е
Калцијум-ацетат
Калцијум-L-аскорбат
Калцијум-бисглицинат
Калцијум-хлорид
Калцијум-карбонат
Калцијум-цитрат-малат
Калцијумове соли лимунске киселине
Калцијум-глуконат
Калцијум-глицерофосфат
Калцијум-лактат
Калцијум-пируват
Калцијумове соли ортофосфорне киселине
Калцијум-сукцинат
Калцијум-хидроксид
Калцијум-L-лизинат
Калцијум-малат
Калцијум-оксид
Калцијум-L-пидолат
Калцијум-L-треонат
Калцијум-сулфат
Магнезијум-ацетат
Магнезијум-L-аскорбат
Магнезијум-бисглицинат
Магнезијум-карбонат
Магнезијум-хлорид
Магнезијумове соли лимунске киселине
Магнезијум-глуконат
Магнезијум-глицерофосфат
Магнезијумове соли ортофосфорне киселине
Магнезијум-лактат
Магнезијум-L-лизинат
Магнезијум-хидроксид
Магнезијум-малат
Магнезијум-оксид
Магнезијум-L-пидолат
Магнезијум-калијум-цитрат
Магнезијум-пируват
Магнезијум-сукцинат
Магнезиум-сулфат
Магнезијум-таурат
Магнезијум-ацетилтаурат
Гвожђе(II)-карбонат
Гвожђе(II)-цитрат
Гвожђе(III)-амонијум-цитрат
Гвожђе(II)-глуконат
Гвожђе(II)-фумарат
Гвожђе(III)-натријум-дифосфат
Гвожђе(II)-лактат
Гвожђе(II)-сулфат
Гвожђе(III)-дифосфат [гвожђе(III)-пирофосфат]
Гвожђе(III)-сахарат
Елементарно гвожђе (карбонилно, електролитичко или редуковано водоником)
Гвожђе(II)-бисглицинат
Гвожђе(III)-L-пидолат
Гвожђе(II)-фосфат
Гвожђе(II)-амонијумфосфат*
Гвожђе(III), натријум-EDTA*
Гвожђе(II)-таурат
Бакар(II)-карбонат
Бакар(II)-цитрат
Бакар(II)-глуконат
Бакар(II)-сулфат
Бакар(II)-L-аспартат
Бакар-(II)-бисглицинат
Бакар-лизин комплекс
Бакар(II)-оксид
Натријум-јодид
Натријум-јодат
Калијум-јодид
Калијум-јодат
Цинк-ацетат
Цинк-L-аскорбат
Цинк-L-аспартат
Цинк-бисглицинат
Цинк-хлорид
Цинк-цитрат
Цинк-глуконат
Цинк-лактат
Цинк-L-лизинат
Цинк-малат
Цинк-моно-L-метионин сулфат
Цинк-оксид
Цинк-карбонат
Цинк-L-пидолат
Цинк-пиколинат
Цинк-сулфат
Манган-аскорбат
Манган-L-аспартат
Манган-бисглицинат
Манган-карбонат
Манган-хлорид
Манган-цитрат
Манган-глуконат
Манган-глицерофосфат
Манган-пидолат
Манган-сулфат
Натријум-бикарбонат
Натријум-карбонат
Натријум-хлорид
Натријум-цитрат
Наријум-глуконат
Натријум-лактат
Натријум-хидроксид
Натријумове соли ортофосфорне киселине
Натријум-сулфат*
Калијум-сулфат*
Калијум-бикарбонат
Калијум-карбонат
Калијум-хлорид
Калијум-цитрат
Калијум-глуконат
Калијум-глицерофосфат
Калијум-лактат
Калијум-хидроксид
Калијум-L-пидолат
Калијум-малат
Калијумове соли ортофосфорне киселине
L-селенометионин
Селеном обогаћени квасац (5)
Селенаста киселина
Натријум-селенат
Натријум-хидрогенселенит
Натријум-селенит
Хром(III)-хлорид
Хром(III)-лактат-трихидрат
Хром(III)-нитрат
Хром(III)-пиколинат
Хром(III)-сулфат
Амонијум-молибдат [молибден(VI)]
Калијум-молибдат [молибден(VI)]
Натријум-молибдат [молибден(VI)]
Калцијум-флуорид
Калијум-флуорид
Натријум-флуорид
Натријум-монофлуорфосфат
Борна киселина
Натријум-борат
Холином стабилизована ортосилицијумова киселина
Силицијум-диоксид
Силицијумова киселина(6)
–––––––––
(1) α-токоферол < 20 %, β-токоферол < 10 %, γ-токоферол 50-70 % i δ-токоферол 10-30 %.
(2) Типичан садржај индивидуалних токоферола i токотриенола:
- 115 mg/g α-токоферола (мин. 101 mg/g)
- 5 mg/g β-токоферола (мин. < 1 mg/g)
- 45 mg/g γ-токоферола (мин. 25 mg/g)
- 12 mg/g δ-токоферола (мин. 3 mg/g)
- 67 mg/g α-токотриенола (мин. 30 mg/g)
- < 1 mg/g β-токотриенола (мин. < 1 mg/g)
- 82 mg/g γ-токотриенола (мин. 45 mg/g)
- 5 mg/g δ-токотриенола (мин. < 1 mg/g).
(3) Менахинон је доминантно менахинон-7 са минорним садржајем менахинона-6.
(4) Може да садржи до 2 % треоната.
(5) Селеном обогаћени квасац добиjа се гаjењем у присуству натриjум-селенита као извора селена и садржи, у сувом облику како се налази на тржишту, не више од 2,5 mg Sе/g. Селенометионин jе наjзаступљениjи облик органског селена, коjи jе присутан у квасцу (између 60 и 85 % укупно екстрабилног селена у производу). Садржаj осталих органских jедињења селена, укључуjући селеноцистеин, не премашуjе 10% укупно екстрабилног селена. Ниво неорганског селена уобичаjено не премашуjе 1% укупно екстрабилног селена.
(6) У облику гела.
*Службени гласник РС, број 50/2012