Прилог бр. 27
Састојци намирница чије је навођење обавезноу смислу чланова 90. и 91. овог правилника /означавање алергена/
1. Жита која садрже глутен (пшеница, раж, јечам, овас, спелт, камут и варијетети добијени њиховим укрштањем) и њихови производи, изузев:
а) глукозних сирупа на бази пшенице, укључујући и декстрозу;
б) малтодекстрина на бази пшенице;
в) глукозних сирупа на бази јечма;
г) житних дестилата или етил алкохола пољопривредног порекла за производњу јаких алкохолних пића и осталих алкохолних пића добијених из жита;
2. Љускари и производи од љускара;
3. Јаја и производи од јаја;
4. Риба и производи од рибе изузев:
а) рибљег желатина који се користи као носач за витамине и каротеноиде;
б) рибљег желатина који се користи као помоћно средство у производњи пива и вина;
5. Кикирики и производи од кикирикија;
6. Соја и производи од соје изузев:
а) потпуно рафинисаног сојиног уља и масти;
б) екстракта богатог токоферолима (Е 306), природног D-алфа токоферола, природног D-алфа токоферол ацетата и природног D-алфа токоферол сукцината пореклом из соје;
в) фитостерола и и естара фитостерола добијених из биљног уља пореклом из соје;
г) биљних естара станола произведених из биљног уља пореклом из соје;
7. Млеко и производи од млека изузев:
а) сурутке која се користи у производњи дестилисаних алкохолних пића;
б) лактитола;
в) млечних (казеинских) производа који се користе као помоћна средства у производњи цидера и вина;
8. Језграсто воће: бадем (Amygdalus communis L.), лешник (Corylus avellana), орах (Juglans regia), индијски орах (Anacardium occidentale), пекан орах (Carya illinoiesis), бразилски орах (Bertholettia excelsa), пистаћ (Pistacia vera), макадамиа орах и Queensland орах (Maccadamia ternifolia) и њихови производи изузев:
а) дестилата и етил алкохола пољопривредног порекла за производњу јаких алкохолних пића и осталих алкохолних пића добијених из језграстог воћа;
9. Целер и производи од целера;
10. Слачица и производи од слачице;*
11. Сусам и производи од сусама;
12. Сумпор-диоксид и сулфити у концентрацијама већим од 10 mg/kg или 10 mg/l изражено као SO2;
13. Лупинa и производи од лупинe;
14. Мекушци и производи од мекушаца.
*Службени гласник РС, број 27/2011