Прилог бр. 27

 

Састојци намирница чије је навођење обавезноу смислу чланова 90. и 91. овог правилника /означавање алергена/

 

1. Жита која садрже глутен (пшеница, раж, јечам, овас, спелт, камут и варијетети добијени њиховим укрштањем) и њихови производи, изузев:

а) глукозних сирупа на бази пшенице, укључујући и декстрозу;

б) малтодекстрина на бази пшенице;

в) глукозних сирупа на бази јечма;

г) житних дестилата или етил алкохола пољопривредног порекла за производњу јаких алкохолних пића и осталих алкохолних пића добијених из жита;

2. Љускари и производи од љускара;

3. Јаја и производи од јаја;

4. Риба и производи од рибе изузев:

а) рибљег желатина који се користи као носач за витамине и каротеноиде;

б) рибљег желатина који се користи као помоћно средство у производњи пива и вина;

5. Кикирики и производи од кикирикија;

6. Соја и производи од соје изузев:

а) потпуно рафинисаног сојиног уља и масти;

б) екстракта богатог токоферолима (Е 306), природног D-алфа токоферола, природног D-алфа токоферол ацетата и природног D-алфа токоферол сукцината пореклом из соје;

в) фитостерола и и естара фитостерола добијених из биљног уља пореклом из соје;

г) биљних естара станола произведених из биљног уља пореклом из соје;

7. Млеко и производи од млека изузев:

а) сурутке која се користи у производњи дестилисаних алкохолних пића;

б) лактитола;

в) млечних (казеинских) производа који се користе као помоћна средства у производњи цидера и вина;

8. Језграсто воће: бадем (Amygdalus communis L.), лешник (Corylus avellana), орах (Juglans regia), индијски орах (Anacardium occidentale), пекан орах (Carya illinoiesis), бразилски орах (Bertholettia excelsa), пистаћ (Pistacia vera), макадамиа орах и Queensland орах (Maccadamia ternifolia) и њихови производи изузев:

а) дестилата и етил алкохола пољопривредног порекла за производњу јаких алкохолних пића и осталих алкохолних пића добијених из језграстог воћа;

9. Целер и производи од целера;

10. Слачица и производи од слачице;*

11. Сусам и производи од сусама;

12. Сумпор-диоксид и сулфити у концентрацијама већим од 10 mg/kg или 10 mg/l изражено као SO2;

13. Лупинa и производи од лупинe;

14. Мекушци и производи од мекушаца. 

 

*Службени гласник РС, број 27/2011