Прилог бр. 3

 

Основни састав прелазних формула за одојчад

 

Захтеви из овог прилога односе се на финални производ спреман за употребу, било да се као такав налази у промету или се припрема према упутству произвођача.

 

1. ЕНЕРГИЈА

 

Минимум

Максимум

250 kJ/100 ml

(60 kcal/100 ml)

295 kJ/100 ml

(70 kcal/100 ml)

 

2. ПРОТЕИНИ
(садржај протеина = садржај азота × 6,25)

 

2.1 Прелазне формуле за одојчад произведене од протеина крављег млека

 

Минимум

Максимум

0,45 g/100 kJ

(1,8 g/100 kcal)

0,8 g/100 kJ

(3,5 g/100 kcal)

У односу на исту енергетску вредност, прелазне формуле за одојчад морају садржати најмање исту количину свих искористљивих неопходних и условно неопходних аминокиселина као у референтним протеинима мајчиног млека из Прилога бр. 6. За потребе прерачунавања количине метионина и цистеина могу се сабрати уколико однос метионин:цистеин није већи од 3, а количине фенилаланина и тирозина се могу сабрати уколико однос тирозин: фенилаланин није већи од 2.

 

2.2 Прелазне формуле за одојчад произведене од хидролизата протеина

 

Минимум

Максимум

0,56 g/100 kJ

(2,25 g/100 kcal)

0,8 g/100 kJ

(3,5 g/100 kcal)

 

У односу на исту енергетску вредност, прелазне формуле за одојчад морају садржати најмање исту количину свих искористљивих неопходних и условно неопходних аминокиселина као у референтним протеинима мајчиног млека из Прилога бр. 6. За потребе прерачунавања количине метионина и цистеина могу се сабрати уколико однос метионин: цистеин није већи од 3, а количине фенилаланина и тирозина се могу сабрати уколико однос тирозин: фенилаланин није већи од 2.

   

2.3 Прелазне формуле за одојчад произведене од изолата протеина соје или у комбинацији са протеинима крављег млека

 

Минимум

Максимум

0,56 g/100 kJ

(2,25 g/100 kcal)

0,8 g/100 kJ

(3,5 g/100 kcal)

 

Само протеини изолата соје могу се користити у производњи ових формула.

У односу на исту енергетску вредности, прелазне формуле за одојчад морају садржати најмање исту количину свих искористљивих неопходних и условно неопходних аминокиселина као у референтним протеинима мајчиног млека из Прилога бр. 6. За потребе прерачунавања количине метионина и цистеина могу се сабрати уколико однос метионин:цистеин није већи од 3, а количине фенилаланина и тирозина се могу сабрати уколико однос тирозин: фенилаланин није већи од 2.

     

2.4 Аминокиселине се могу додавати прелазним* формулама за одојчад само у сврхе побољшања нутритивне вредности протеина и само у количинама неопходним за постизање ове сврхе.

*Службени гласник РС, број 27/2011

 

3. ТАУРИН

 

Уколико се додаје почетним формулама за одојчад, количина таурина не сме бити већи од 2.9 mg/100 kJ (12 mg/100 kcal).

 

4. ЛИПИДИ

 

Минимум

Максимум

0,96 g/100 kJ

(4,0 g/100 kcal)

1,4 g/100 kJ

(6,0 g/100 kcal)

 

4.1 Употреба следећих састојака је забрањена:

– уље семена сусама;

– уље семена памука.

4.2 Лауринска киселина и миристинска киселина

 

Минимум

Максимум

-

појединачно или укупно:

20% од укупног садржаја масти

 

4.3 Садржај транс масних киселина не сме бити већи од 3% укупног садржаја масти.

4.4 Садржај ерука киселине не сме бити већи од 1% укупног садржаја масти.

4.5 Линолна киселина (у облику триглицерида = линолеата)

 

Минимум

Максимум

70 mg/100 kJ

(300 mg/100 kcal)

285 mg/100 kJ

(1200 mg/100 kcal)

 

4.6 Садржај алфа-линоленске киселине не сме бити мањи од 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal).

Однос линолне и алфа-линоленске киселине не сме бити мањи од 5 ни већи од 15.

4.7 Могу се додавати дуголанчане (20 и 22 угљеникова атома) полинезасићене масне киселине (ДПМК). У том случају њихов садржај не сме бити већи од:

– 1 % укупног садржаја масти за н-3 ДПМК, и

– 2 % укупног садржаја масти за н-6 ДПМК (1 % укупног садржаја масти за арахидонску киселину (20:4 н-6)).

Садржај еикозапентаенске киселине (20:5 н-3) не сме бити већи од садржаја докозахексаенске киселине (22:6 н-3).

Садржај докозахексаенске киселине (22:6 н-3) не сме бити већи од садржаја н-6 ДПМК.

 

5. ФОСФОЛИПИДИ

 

Количина фосфолипида у follow-он формулама не сме бити већа од 2 g/l.

 

6. УГЉЕНИ ХИДРАТИ

 

Минимум

Максимум

2,2 g/100 kJ

(9 g/100 kcal)

3,4 g/100 kJ

(14 g/100 kcal)

 

6.1 Употреба састојака који садрже глутен је забрањена.

6.2 Лактоза

 

Минимум

Максимум

1,1 g/100 kJ

(4,5 g/100 kcal)

-

-

 

Овај захтев не важи за прелазне формуле за одојчад у којима протеини изолата соје чине више од 50% укупног садржаја протеина.

6.3 Сахароза, фруктоза, мед

 

Минимум

Максимум

-

Појединачно или укупно:

20% од укупног садржаја угљених хидрата

 

Мед се мора третирати да би се уништиле споре Clostridium botulinum.

6.4 Глукоза

Глукоза се може додавати само прелазним формулама за одојчад које се производе од хидролизата протеина. Уколико се додаје, садржај глукозе не сме бити већи од 0,5 g/100 kJ (2 g/100 kcal).

 

7. ФРУКТО-ОЛИГОСАХАРИДИ И ГАЛАКТО-ОЛИГОСАХАРИДИ

 

Фрукто-олигосахариди и галакто-олигосахариди могу се додавати прелазним формулама за одојчад. У том случају њихов садржај не сме бити већи od 0,8 g/100 ml комбинације 90% олигогалактозил-лактозе и 10% високомолекуларне олигофруктозил-сахарозе.

Друге комбинације и максимални нивои фрукто-олигосахарида и галакто-олигосахарида могу се користити у складу са одредбама из члана 35. овог правилника.

 

8. МИНЕРАЛНЕ СУПСТАНЦЕ

 

8.1 Прелазне формуле за одојчад произведене од протеина крављег млека или хидролизата протеина

 
 

На 100 кЈ

На 100 kcal

Минимум

Максимум

Минимум

Максимум

 

На 100 кЈ

На 100 kcal

Минимум

Максимум

Минимум

Максимум

Натријум (mg)

5

14

20

60

Калијум (mg)

15

38

60

160

Хлориди (mg)

12

38

50

160

Калцијум (mg)*

12

33

50

140

Фосфор (mg)*

6

22

25

90

Магнезијум (mg)

1,2

3,6

5

15

Гвожђе (mg)

0,14

0,5

0,6

2

Цинк (mg)

0,12

0,36

0,5

1,5

Бакар (µg)

8,4

25

35

100

Јод (µg)

2,5

12

10

50

Селен (µg)

0,25

2,2

1

9

Манган (µg)

0,25

25

1

100

Флуориди (µg)

-

25

-

100

 

* Однос калцијум: фосфор не сме бити мањи од 1,0 нити већи од 2,0.

 

8.2 Прелазне формуле за одојчад произведене од изолата протеина соје или у комбинацији са протеинима крављег млека

Примењују се сви захтеви из тачке 8.1, осим за гвожђе и фосфор за које важе следећи захтеви:

 
 

На 100 kJ

На 100 kcal

Минимум

Максимум

Минимум

Максимум

Гвожђе (mg)

Фосфор (mg)

0,22

7,5

0,65

25

0,9

30

2,5

100

 

9. ВИТАМИНИ

 

 

На 100 kJ

На 100 kcal

Минимум

Максимум

Минимум

Максимум

Витамин А
(µg-RE)1

14

43

60

180

Витамин Д (µg)2

0,25

0,75

1

3

Тиамин (µg)

14

72

60

300

Рибофлавин (µg)

19

95

80

400

Ниацин (µg)

72

375

300

1500

Пантотенска
киселина (µg)

95

475

400

2000

Витамин Б6 (µg)

9

42

35

175

Биотин (µg)

0,4

1,8

1,5

7,5

Фолна киселина (µg)

2,5

12

10

50

Витамин Б12 (µg)

0,025

0,12

0,1

0,5

Витамин Ц (mg)

2,5

7,5

10

30

Витамин К (µg)

1

6

4

25

Витамин Е
(mg α-ТЕ)3

0,5/g полинезасићених масних киселина изражених као линолна киселина, кориговано на број двоструких веза4, али не мање од 0,1 mg/100 kJ

1,2

0,5/g полинезасићених масних киселина изражених као линолна киселина, кориговано на број двоструких веза4, али не мање од 0,5 mg/100 kcal

5

1РE = all trans ретинол еквиваленти;

2 У облику холекалциферола, при чему је 10 µg = 400 I.J. витамина Д;

3 α-TE = α-токоферол еквиваленти;

4 0,5 mg α-TE/1 g линолне киселине (18:2 n-6); 0,75 mg α-TE/1 g α-линоленске киселине (18:3 n-3); 1,0 mg α-TE /g арахидонске киселине (20:4 n-6); 1,25 mg α-TE/g еикозапентаенске киселине (22:5 n-3); 1,5 mg α-TE/g докозахексаенске киселине (22:6 n-3).

 

10. НУКЛЕОТИДИ

 

Следећи нуклеотиди се могу додавати:

 

 

Максимум1

(mg/100 kJ)

(mg/100 kcal)

Цитидин 5’-монофосфат

Уридин 5’-монофосфат

Аденозин 5’-монофосфат

Гуанозин 5’-монофосфат

Инозин 5’-монофосфат

0,60

0,42

0,36

0,12

0,24

2,50

1,75

1,50

0,50

1,00

1 Укупна концентрација нуклеотида не сме прећи 1,2 mg/100 kJ (5 mg/100 kcal).