Прилог 10.

ДОЗВОЉЕНИ САСТОЈЦИ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ПОРЕКЛА КОЈИ НИСУ ПРОИЗВЕДЕНИ МЕТОДАМА ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ

1. Непрерађени биљни производи, као и производи добијени од њих

1.1. Јестиво воће, коштуњаво воће и семенке:

Жир

Quercus spp.

Кола орах

Cola acuminata

Огрозд

Ribes uva-crispa

Маракуја (passion fruit)

Passiflora edulis

Малине (сушене)

Rubus idaeus

Црвене рибизле (сушене)

Ribes rubrum

1.2. Јестиви зачини и биље:

Бибер (Peruvian)

Schinus molle L.

Семе рена

Аrmoracia rusticana

Галанга

Аlpinia officinarum

Цветови шафрана

Carthamus tinctorius

Поточарка

Nasturtium officinale

1.3. Остало:

Алге, укључујући и морске траве, дозвољене у конвенционалној припреми хране

2. Биљни производи

2.1. Масти и уља биљног порекла, рафинисани или нерафинисани, хемијски немодификовани, изузев следећих:

Какао

Theobroma cacao

Кокос орах

Cocos nucifera

Маслина

Olea europaea

Сунцокрет

Helianthus annuus

Палма

Elaeis guineensis

Уљанa репица

Brassica napus, rapa

Шафран

Carthamus tinctorius

Сусам

Sesamum indicum

Соја

Glycine max

2.2. Следећи шећери, скроб и други производи од житарица и кромпира:

Фруктоза

Пиринчана љуска

Бесквасни хлеб

Скроб из пиринча и кукуруза, хемијски немодификованог

2.3. Остало:

Протеини грашка Pisum spp.

Рум, добијен само из сока шећерне трске

Кирш припремљен на бази воћа и арома

3. Животињски производи

Водени организми који не потичу из аквакултуре дозвољени у припреми хране која није добијена методама органске производње:

Желатин

Сурутка у праху „herasuola”

Црева